Prisdryss til Gjertrud Jynge: Etter Kritikerprisen 17.september, mottok hun Heddapris for beste kvinnelige skuespiller, også for rollen som Ales i «Trilogien». Foto: Maren Klakegg

Her er Heddaprisene 2020

Heddaprisene ble i dag delt ut av Norsk teater- og orkesterforening for 23. gang. Preben Hodneland, Gjertrud Jynge og Laila Goody var blant vinnerne som ble hedret for sine fremragende sceneprestasjoner. Forestillingene «Raskolnikov», «Trilogien» og «03:08.38 – Tilstander av unntak» mottok alle flere priser. Æresprisen ble tildelt professor Knut Ove Arntzen og teatersjef Sven Åge Birkeland.

Heddaprisen har som formål å hedre fremragende prestasjoner i norsk scenekunst. Årets priser ble delt ut søndag kveld

Relaterte saker

Kritikerkåringer av Årest forstillnger 2019,/2020 i Norsk Shakepsretidskrift, desember 2019

Les om våre kritikeres favoritter her:

http://shakespearetidsskrift.no/2019/12/2019-arets-forestilling

Se prisvinner Tore Vagn Lids foredrag om Framtidens teater her:

http://shakespearetidsskrift.no/2020/05/framtidens-teater-eller-ikke

 

av Norsk teater- og orkesterforening (NTO) i form av en digital sending produsert av Riksteatret, ledet av programleder Kari Slaatsveen. 

Tre priser til Raskolnikov
Prisen for Årets forestilling gikk til Det Vestnorske Teateret og Det Norske Teatrets samproduksjon RASKOLNIKOV, menso

PREBEN HODNELAND og FRODE WINTHER vant hver sin skuespillerpris for innsatsen i denne modige og ambisiøse maratonforestillingen.  

GJERTRUD JYNGE mottok prisen for Beste kvinnelige hovedrolle for sitt nyanserike spill i TRILOGIEN ved Det Norske Teatret, mens LUK PERCEVAL fikk regiprisen for samme forestilling. Nationaltheatrets LAILA GOODY vant også en gjev medspillerpris for sin briljante tolkning av Irina i Måken.

Særpregede kunstneriske prosjekter
Antiteatrets originale og tankevekkende forestilling FØR VI DØR mottok prisen for Beste forestilling for ungdom, mens prisen for Beste barneforestilling gikk til scenekunstkompaniet Katma og den inviterende forestillingen RITSJ.

TORE VAGN LID og TRANSITEATRET-BERGEN ble på sin side hedret med priser for både Særlig kunstnerisk innsats og Audiovisuell design for det utforskende og dyptloddende 22. juli-prosjektet 03:08.38 – Tilstander av unntak, produsert i samarbeid med Det Vestnorske Teateret og Vega Scene.

LARS ERIK HOLTER, INGRID WEME NILSEN og ENSEMBLET kunne også feire med sine kolleger fra Det Norske Teatret, da de mottok scenetekstprisen for bearbeidelsen av Villanda. Lysdesigner NORUNN STANDAL mottok en velfortjent pris for en av teaterårets kritikerroste Fosse-oppsetninger med sin scenografi til Drøm om høsten på Hålogaland Teater.

Æresprisen ble delt ut
I tillegg til de 12 juryerte prisene delte Heddakomiteen, som har det overordnede faglige ansvaret for Heddaprisen, i år ut Heddakomiteens ærespris. Denne gikk til to sentrale skikkelser i moderne norsk teaterhistorie, den ene på skuldrene av den andre: KNUT OVE ARNTZEN, professor i teatervitenskap ved universitetet i Bergen  og SVEN ÅGE BIRKELAND, teatersjef ved BIT Teatergarasjen.


Knut Ove Arntzen og Sven Åge Birkeland. Foto: Sjur Pollen

Se hele vinnerlisten og juryens begrunnelser på Heddaprisen.no.

Årets jury har bestått av Borghild Maaland Eberson, Hedda Fredly, Anki Gerhardsen, Jan H. Landro, Petter Rosenlund, Mode Steinkjer og Andreas Wiese.