Styreleder Ida Løken Valkepää sier at det ville være altfor krevende å legge om til digital festival, slik Vårscenefest gjorde i 2020. Foto: Rune Nilssen

Vårscenefest 2021 er avlyst

Tromsø Scenekunstfestival, Vårscenefest, avlyses. Festivalen var planlagt holdt 28. april til 1. mai i Tromsø. Årsaken til avlysningen er usikkerheten som rår rundt utviklingen av korona-pandemien.

— Vi følger regjeringens råd, og har i tillegg søkt råd hos kommunens smittevernteam. Selv om man ikke kan gi veldig tydelige svar om hva som vil være

Relaterte saker

Anmeldelse av Vårscenefest/ Vårskjermfest 2020

“Digitalt mot og overmot, av Willy Walder, 06.05.202

http://shakespearetidsskrift.no/2020/05/digitalt-mot-og-overmot

Og Martin Lervik: “Semi-live dansefest på nett” (07.05.2020):

http://shakespearetidsskrift.no/2020/05/semi-live-dansefest-pa-nett

 

situasjonen og regelverket i slutten av april, er det overveiende sannsynlig at smittesituasjonen vil være på et nivå som gjør det krevende å avholde publikumsarrangement, sier styreleder Ida Løken Valkeapää. 

- Scenekunsten er en flerdimensjonal kunstopplevelse som krever å formidles i det virkelige livet. Derfor planla vi i årets festival som en fysisk festival, med alle smitteverntiltak. Årets tema var «den offentlige sfære - som et kunstnerisk ytringsrom og sted». En invitasjon til å undersøke offentligheten som et sted hvor det er mulig å utvikle, ikke bare proklamere, oppfatninger.

- Med bred enighet i programråd, stab og styre, har det vært en felles beslutning som ikke var morsom å ta, men nødvendig. Selv om vi hadde planlagt med bare norske kompani i år, ville det likevel innebære en del reise innenlands, og festivalens form med bruk av mange forskjellige spillesteder, gjør at det er vanskelig å tilpasse seg endringer i tiltak på kort tid, sier styrelederen.

Hvorfor ikke da en digital festival? Det gjorde vi i fjor. Vårskjermfest ble skapt med et ønske om å utforske og utfordre de digitale mulighetene. På 6 uker ble det laget en 11 timer lang strømmet sending med 12 forskjellige kunstneriske bidrag. Det var et eksperiment som gav mange spennende og overraskende opplevelser. 

- Vi ønsker ikke å utsette skuespillere og stab for en så krevende endring tett på festivalstart i år igjen. Vår holdning er at en scenekunstfestival er best opplevd i delte øyeblikk, i møte mellom publikum og kunstnere i ett og samme rom, sier Valkeapää. 

Vårscenefest vil likevel ikke slippe årets tema, og planlegger å rette søkelyset mot problematikken i sine digitale kanaler, og se på muligheter for at noe av programmet kan realiseres i tiden som kommer fram mot neste års festival. I mellomtiden ber vi scenekunstnere og andre kunstnere over hele landsdelen om å fortsette sitt gode arbeid, og ikke glemme Gerard Richter sine ord: Kunst er den edleste form for håp. (Publisert 26.03.2021)

For mer informasjon om Vårscenefest:

www.varscenefest.no