Opprop om løslatelse av fengslete palestinske kulturarbeidere

Motforestillinger og HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival er fredag 10. februar invitert til et møte med statssekretærene i Kulturdepartementet og Utenriksdepartementet, for å overrekke oppropet på vegne av et samlet scenekunstfelt. Les pressemelding her:

I november i fjor tok Motforestillinger og HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival initiativ, og over 550

Relaterte saker

Vibeke Harpers reportasje fra Freedom Theatre i Jenin, september 2022, i Norsk Shakespearetidsskrift 4/ 2022

https://shakespearetidsskrift.no/2022/12/sumud-de-standhaftiges-revolusjon

kunstnere og aktivister, samt nesten 80 teatre, festivaler, fagforbund og menneskeretts-organisasjoner har siden stilt seg bak et opprop til kulturminister Anette Trettebergstuen og utenriksminister Anniken Huitfeldt:

Israel må løslate Bilal Al-Sadi, styreleder ved The Freedom Theatre i Jenin, som er fengslet uten anklage eller rettssak.
Blant de som har signert er Nationaltheatret, Den Norske Opera og Ballett, Det Norske Teatret, Dansens Hus, Kilden teater- og konserthus og Fagforbundet Teater og Scene.

11. september 2022 ble styreleder ved The Freedom Theatre (TFT) i Jenin flyktningleir på Vestbredden i Palestina, Bilal Al-Sadi, arrestert og satt i israelsk administrativ forvaring, uten anklage eller dom. Han holdes i forvaring uten å få vite hvorfor, eller mulighet til å prøve saken i en rettssal. – Vi startet oppropet for å støtte vår palestinske samarbeidspartner, og for å informere kollegaer her hjemme om situasjonen The Freedom Theatre, og andre palestinske kulturaktører, befinner seg i, sier Vibeke Harper fra Motforestillinger.

I påvente av møte med KUD og UD har flere av The Freedom Theatres tidligere elever blitt drept, og ytterligere en av deres medarbeidere har blitt arrestert: 30. januar ble Yahya Zubeidi, et viktig medlem av TFTs generalforsamling, også arrestert og satt i administrativ forvaring.

Angrepene på leiren har vært brutale og stadig hyppigere det siste halve året, med flere militære nedstengninger, dronebombing, arrestasjoner og drap. – Siste tids brutale hendelser har synliggjort hvor kritisk situasjonen er. Det er svært gledelig at et tilnærmet samlet scenekunstfelt stiller seg bak sine kollegaer i solidaritet. Nå er vi mange som vil gi en tydelig beskjed til vår kulturminister og utenriksminister: Legg press på Israel slik at deres systematiske bruk av administrativ forvaring opphører, og krev at The Freedom Theatres styreleder Bilal Al-Sadi og andre i administrativ forvaring blir løslatt umiddelbart, fortsetter Harper.

Høsten 2022 og januar i år var dødelige måneder i Palestina, med daglige angrep fra israelske soldater. 23. November ble 17 år gamle Mahmoud Al-Sadi fra Jenin flyktningleir skutt og drept av den israelske hæren mens han var på vei til skolen. Mahmoud var tidligere elev ved The Freedom Theatres tilbud for barn og unge, nå var han en av de frivillige medhjelperne. 11. Desember ble 16 år gamle Jenna Zakarna skutt i hodet mens hun befant seg på takterrassen til familiens hus. Også Jenna var tilknyttet TFT. Hun var det 15 barnet som ble drept i Jenin flyktningleir av den israelske hæren, bare i 2022.

Motforestillinger besøkte teateret i august 2022, for å arbeide med en palestinsk/norsk co-produksjon. Forestillingen skal vises under Human internasjonale dokumentarfilmfestival i Oslo i mars 2023. Det er i den forbindelse at Motforestillinger og Human har engasjert seg:
– I tillegg til å være en anerkjent teaterprodusent, har The Freedom Theatre en svært viktig funksjon for barn og unge i lokalsamfunnet i Jenin flyktningleir, sier Marius Kolbenstvedt i Motforestillinger. – The Freedom Theatre er eneste mulighet for barn og unge i leiren til å oppleve kunst og kultur, og de får i tillegg muligheten til å uttrykke seg og bearbeide traumer gjennom teaterleker på ettermiddagsskolen som teateret også driver, fortsetter Kolbensvedt.

Bilal Al-Sadi og Yahya Zubeidi er begge født og oppvokst i Jenin flyktningleir. De er begge svært viktige medarbeidere for å holde The Freedom Theatres tilbud til leirens barn og unge i gang. De er to av rundt 850 palestinere som sitter i israelsk administrativ forvaring, uten anklage eller dom. 150 av disse er barn under 17 år.

(Pressemelding 09.02.2023)

*

Ytterligere informasjon om The Freedom Theatre, arrestasjonen, drapet og forholdene på Vestbredden:

Om The Freedom Theatre: https://thefreedomtheatre.org

Nyheter fra The Freedom Theatre: https://www.facebook.com/thefreedomtheatre

Arrestasjonen av Bilal Al-Sadi: https://jerusalem.24fm.ps/17039.html

Internasjonal respons på arrestasjonen: https://mondoweiss.net/2022/10/international-groups- denounce-detention-of-palestinian-theater-leader-bilal-al-saadi/

Om systematisk forfølgelse av palestinske kunstnere: https://english.alaraby.co.uk/opinion/dreams- liberation-israels-censorship-palestinian-art

Om forholdene på bakken: https://pchrgaza.org/en/israeli-human-rights-violations-in-the-occupied- palestinian-territory-weekly-update-24-30-november-2022/

Om drapet på Mahmoud Al-Sadi: https://www.dci- palestine.org/israeli_forces_fatally_shoot_palestinian_boy_on_his_way_to_school_in_jenin

Om drapet på Jenna Majdi Essam Zakarna: https://imemc.org/article/israeli-soldiers-kill-teenage-girl- injure-young-man-and-abduct-three-in-jenin/

Om arrestasjonen av Yahya Zubeidi: https://www.haaretz.com/israel-news/2023-01-31/ty- article/.premium/israeli-army-arrests-member-of-jenins-freedom-theater-general-assembly/00000186- 084d-d83f-abee-caff4b060000

Om administrativ forvaring: https://www.addameer.org/israeli_military_judicial_system/administrative...

Om administrativ forvaring – tall: 20221211-6500-palestinians-detained-by-israel-in-2022