Årets nominasjoner er klare

De nominerte til Ibsenprisen 2023, er Dette er ikke oss av Monica Isakstuen, Tid for glede, av Arne Lygre, og Inn frå regnet, av Frode Grytten. Pristildeling og offentliggjøring av årets vinner, i Skien 23. mars. Pressemelding her

Den nasjonale Ibsenprisen er landets eneste dramatikkpris. Den ble opprettet av Skien kommune og delt ut første

Relaterte saker

les anmeldelser her:

Elin Lindberg om Frode Grytten:

https://shakespearetidsskrift.no/2022/09/flaumen-rotar-det-til-folk

Ingvild Bræin om Monica Isakstuen:

https://shakespearetidsskrift.no/2022/01/dette-er-nok-oss

Svante Aulis Löwenborg om Arne Lygre:

https://shakespearetidsskrift.no/2022/01/karleken-till-teatern

 

gang i 1986. Prisen er på 150 000 kroner og en statuett laget av Nina Sundbye. Ibsenprisen deles årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår. Vinneren blir offentliggjort under en et arrangement i regi av Sølvåren, Ibsen formidlingsenter, torsdag 23.mars kl. 19.00 på Ibsenhuset, Skien.

Juryen har nominert tre dramatiske tekster til Ibsenprisen 2023:

Dette er ikke oss av Monica Isakstuen
Urpremiere 26.januar 2022, Den Nationale Scene, Teaterkjelleren

Dette er ikke oss handler om en tilsynelatende vanlig hverdag i en familie der Min Mor, Min Far, Min Søster og Min Bror utforsker spørsmål om hvem de er, hvem de er i forhold til hverandre og hva som har hendt dem. Fornemmelsen av at en stor ulykke har skjedd eller skal til å skje, pulserer mellom linjene og gir teksten en nagende uro.  Karakterene uttrykker både avsky og kjærlighet til hverandre, noe som skaper smertepunkter, underfundig humor og stor dybde. Teksten maner frem en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante. «Dette er ikke oss» er en egenartet og formsterk tekst om tap og sorg, og om virkelighetens kår i nære relasjoner. Den skaper et åpent og lekent rom i et landskap der risikoen for katastrofe hele tiden er til stede.

Tid for glede, Arne Lygre
Urpremiere: 29.januar 2022, Det Norske Teatret

Arne Lygres Tid for glede tar oss inn i et landskap befolket med mennesker som deler sin livserfaring, sine lengsler, sorger og bekymringer. «Tid for glede» er en formfullendt tekst som løper uanstrengt mellom et mylder av karakterer og relasjoner. Den er breddfull av livserfaring og mellommenneskelig dybde og den overrasker og underholder fra begynnelse til slutt. Karakterenes introduksjon av seg selv skaper et utvidet perspektiv på deres plass i stykkets sammenheng, og samtidig gir den nærhet til tilskueren; vi formes ikke bare av den vi er, men i like stor grad av vår relasjon til andre. Stykket kretser med sine finurlige overganger rundt meningen med livet og viktigheten av det, men først og fremst lar det menneskene finne gleden i tilværelsen, selv bak den største ulykke. Lygre minner oss med denne teksten på at vi kan velge gleden inn i livet.

Inn frå regnet , Frode Grytten
Urpremiere: 17.september 2022, Det Norske Teatret

Frode Gryttens Inn frå regnet er et intenst familiedrama som foregår i et lite samfunn der en flom har herjet og ødelagt store deler av bygda, blant annet familien Svendsens hus. På overflaten blir vi kjent med familiemedlemmene, og deres relasjoner blir avkledd i tilsynelatende hverdagslige samtaler. I bunnen skjuler den livslange kjærligheten seg, og redselen for å miste den man elsker. Teksten er konsis, replikkene kjappe og dialogen veksler elegant og lett mellom bitende alvor og befriende humor. «Inn frå regnet» er simpelthen et svært godt dramatisk håndverk som trekker linjer mellom storsamfunnet og enkeltmennesket på mesterlig vis. Med sjeldent god innsikt i både symbolikk og medmenneskelighet lokker Grytten oss inn i store følelser, og samtidig inn i stillheten etter stormen.

 

Årets jury har bestått av:

  • Norsk kritikerlag: Rania H. Broud (juryleder)
  • Norsk teaterlederforum: Nora Evensen 
  • Norsk dramaturgforum: Marianne Sævig
  • Regiforbundet: Simone Thiis
  • KHIO: Jesper Halle 
  • Skien kommune v/Teater Ibsen: Bo Anders Sundstedt

 (Pressemelding, 03.03.2023)