Monica Isakstuen er dramatiker og romanforfatter. Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Vinner av Den nasjonale Ibsenprisen 2023 er kåret

Monica Isakstuen er tildelt Den nasjonale Ibsenprisen 2023 for stykket «Dette er ikke oss». Pressemelding med juryens begrunnelse finner du her:

Den nasjonale Ibsenprisen er Norges eneste dramatikerpris, og er blitt delt ut av Skien kommune siden 1986. 

Relaterte saker

Ingvild Bræins anmeldelse av urpremieren på Dette er ikke oss her:

https://shakespearetidsskrift.no/2022/01/dette-er-nok-oss

Prisen tildeles en dramatisk tekst som i løpet av siste kalenderår har hatt urpremiere, eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater. Urpremierer må finne sted i Norge. Juryen kan velge å gi prisen for et samlet dramatisk forfatterskap. Vinneren må bo eller virke i Norge. 
Selve prisen er på 150.000 kroner, og en statuett formet av Nina Sundbye. Vinneren av Den nasjonale Ibsenprisen offentliggjøres under en festaften i Skien 23. mars.

Juryens begrunnelse:

Dette er ikke oss Monica Isakstuen  
Urpremiere 26. januar 2022, Den Nationale Scene, Teaterkjelleren

Dette er ikke oss handler om en tilsynelatende vanlig hverdag i en familie der Min Mor, Min Far, Min Søster og Min Bror utforsker spørsmål om hvem de er, hvem de er i forhold til hverandre og hva som har hendt dem. Fornemmelsen av at en stor ulykke har skjedd eller skal til å skje, pulserer mellom linjene og gir teksten en nagende uro. Karakterene uttrykker både avsky og kjærlighet til hverandre, noe som skaper smertepunkter, underfundig humor og stor dybde. Teksten maner frem en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante. «Dette er ikke oss» er en egenartet og formsterk tekst om tap og sorg, og om virkelighetens kår i nære relasjoner. Den skaper et åpent og lekent rom i et landskap der risikoen for katastrofe hele tiden er til stede.

Juryens medlemmer for 2023

Norsk kritikerlag: Rania Broud – juryleder
Norsk dramaturgforum: Marianne Sævig
Regiforbundet: Simone Thiis 
Norsk teaterlederforum: Nora Evensen
KHIO: Jesper Halle
Teater Ibsen (Skien kommune): Bo Anders Sundstedt