Omstridt: Kanonhallen på Løren. Foto: Jonas Falch Evensen

Advokat har tillit til Nationaltheatrets styreleder – habilitetsekspert mener det ikke er nok

Styreleder på Nationaltheatret Gisele Marchand får støtte av en uavhengig advokat og sier seg ikke inhabil når det gjelder å vurdere leieforholdet til Kanonhallen. Jus-ekspert Jan F. Bernt kom nylig til motsatt konklusjon. Han mener en privat advokats uttalelse ikke er bindende i denne saken.

Nationaltheatret skal som Norsk Shakespearetidsskrift skrev om nylig, velge mellom Torshovteatret og Kanonhallen

på Løren som bydelsscene. I styret på teatret sitter både Olav H. Selvaag som er deleier i Kanonhallen og styrelederen Gisele Marchand som også sitter i styret i Selvaag Bolig AS, utbyggeren på Løren. 

Både Selvaag og styrelederen er begge inhabile i saken uttalte Jan F. Bernt til Norsk Shakespearetidsskrift.

– Hvis det er usikkerhet om dette, er det departementets oppgave å vurdere spørsmålet, og påse at inhabilitetsreglene blir fulgt ved Nationaltheatrets saksbehandling, og om disse ikke blir fulgt, å gripe inn og be om ny vurdering i et styre satt uten inhabile medlemmer, sa Bernt.

Trettebergstuen har tillit til at styret ordner opp

Kulturminister Anette Trettebergstuen har i denne uken gitt følgende kommentar til saken.

– Jeg har full tillit til at styret i Nationaltheatret vurderer sin egen habilitet i denne saken og om nødvendig innhenter relevant kompetanse for å få det avklart – som i andre saker der det er nødvendig.

Nationaltheatret har bedt advokatfirmaet Berngaard om en habilitetsvurdering. Advokatfirmaet skriver at de ikke kan se at Gisele Marchand har noen personlige eller økonomiske interesser i utfallet av saken og vurderer henne som habil til å vurdere leieforholdet for Kanonhallen. 

 Jeg vurderer at jeg ikke er inhabil

Gisele Marchand sier hun som styreleder vurderer sin egen habilitet løpende.


Gisele Marchand. Foto: Nationaltheatret

– Nationaltheatret har offentlig interesse og det er viktig at vi har gode prosesser som er egnet til å skape tillit. Når det gjelder habilitet er det eget lovverk og praksis, sier styrelederen og fortsetter:

– Da denne avtalen om Kanonhallen ble inngått høsten 2020 satt jeg ikke i styret. Jeg vurderer min egen habilitet løpende. Jeg vurderer at jeg ikke er inhabil, verken etter aksjeloven eller forvaltningsloven. Jeg er styremedlem i et børsnotert selskap, Selvaag Bolig, der Selvaag eier cirka 53 prosent. Selvaag Bolig har ikke økonomiske interesser i Kanonhallen, den er eid av Selvaag Eiendom.

– Angående Selvaags roller er saken den at da leiekontrakten for Kanonhallen ble inngått høsten 2020 erklærte Olav Selvaag seg inhabil. Han fikk ikke styrepapirene og deltok ikke i behandlingen. Så har administrasjonen nå satt i gang en vurdering av fremtidige scener, som du skriver om. Da er Selvaag fortsatt inhabil. 

– Boligene er bare en liten bit av området

Er du ikke selv også inhabil når Selvaag faktisk har store økonomiske interesser i området på Løren rundt Kanonhallen. Selvaag Bolig der du sitter i styret har bygget ut og bygger fremdeles nye boliger der og averterer med nærhet til Nationaltheatret og Kanonhallen i prospektet og i annonser?

– Det er bare en liten bit av området som er boligmarkedet og boligselskapet eier som sagt ikke Kanonhallen. Loven beskriver dette godt. Jeg har ikke nærstående interesser til Selvaag. «Nærstående interesser» går lenger enn å sitte i styret i Selvaag Bolig, sier Marchand.

Da Kanonhallen ble leid inn var det som erstatning for Amfiscenen som skulle stenge. Scenen åpnes nå igjen i 2024, samme år som leieavtalen med Kanonhallen går ut. Ville det ikke være naturlig å avslutte leieforholdet?

– Det pågår et arbeid med å vurdere rehabilitering og fremtidige scener på Nationaltheatret. Forslaget som foreligger om å bygge ut på Tullinløkka, er et langvarig prosjekt. Ledelsen på teatret ser nå på kortene på nytt. Da har de tatt initiativet til å gjøre en vurdering av hva teatret gjør i årene fremover og hva de gjør nå.

Bernt: Uttalelsen fra privat advokat er ikke bindende


Skjremdump fra Nationaltheatrets hjemmeside.

Jan Fridthjof Bernt som er jusprofessor og ekspert på offentlig rett sier til Norsk Shakespearetidsskrift at teatret bør rette en formell henvendelse til Kulturdepartementet i denne saken. 

– Mitt råd til styret vil være at det retter en formell henvendelse til departementet der man gir en presis beskrivelse av de aktuelle forholdene og ber om en formell vurdering av inhabilitetsspørsmålet. Ved en slik henvendelse vil problemet med en slik styresammensetning bli synliggjort, slik at departementet kan vurdere om det tilsier en endring i denne, sier Bernt.

Uttalelsen fra en privat advokat er ikke bindende i denne saken sier Bernt.

– En uttalelse fra en privat advokat vil selvsagt også kunne være nyttig, men det vil da bare være et råd, ikke noe bindende direktiv, sier Bernt. 

Røger: Vitner om lite innsikt

Skuespiller Øystein Røger som for tiden spiller den kritikerroste forestillingen Hvis dette er et menneske på Torshovteatret, sier til Norsk Shakespearetidsskrift at det er utrolig at en som sitter i styret i Selvaag Bolig skal være med å behandle denne saken i Nationaltheatrets styre.


Øystein Røger. Foto: Øyvind Eide

– Det er en stor provokasjon mot ensemblet og teatret om Torshovteatret blir nedlagt. Dette vitner om lite innsikt om den kunstneriske utviklingen av teatret. Torshovteatret har vært en eksperimentscene for norske skuespillere. En idealistisk gruppe fikk tilført midler og startet den for snart 50 år siden. Scenen har en spesiell posisjon i norsk teater. Det er den eneste scenen i Norge med denne utformingen. Hvis man legger ned Torshovteatret til fordel for Kanonhallen virker det som at det dreier seg om andre ting enn kunstneriske interesser er inne i bildet. 

Wiggen: Føles urettferdig

Tillitsvalgt ved Nationaltheatret Trine Wiggen sier det føles urettferdig at rike næringsinteresser skal tjene store penger på å leie ut til det statlig finansierte teatret.

– Vi skuespillere er et lavtlønnsyrke. Det føles urettferdig at folk som har mye penger fra før kan tjene penger på utleie til teatret. Forskjellene er større enn noen gang.

Er det holdbart på sikt at to i styret er tilknyttet eiendomsgruppen som leier ut Kanonhallen til teatret?

– Ut fra manges skjønn er det ikke holdbart. Samtidig er det vanskelig fordi vi har en kompetent styreleder, sier Wiggen.

Alfsen: ikke bra med provisoriske løsninger

Leder i Norsk Skuespillerforbund Knut Alfsen sier Nationaltheatrets situasjon generelt er vanskelig fordi politikerne aldri kan bestemme seg for hva som skal skje med renovering og eventuelt nybygg.

– For våre medlemmer er det viktig å ha et godt fysisk arbeidsmiljø. Det har de ikke i dag når de stadig må ha provisoriske løsninger, sier Alfsen.

Alfsen sier han ikke kan uttale seg om habilitetssaken

– Dette er et juridisk spørsmål som ligger utenfor mitt mandat og kompetanseområde. Jeg regner med at styret følger gjeldende habilitetslovgivning. Ellers kan jeg erklære meg enig i at Kanonhallen er et vanskelig lokale. 

(Publisert 14.04.2023)