Høstens repertoar på DNS

Et ekko av vår tid: I høstrepertoaret på Den Nationale Scene står maktforhold, kunstens kraft og kunstnerens etiske ansvar i sentrum. Det blir også salig julefryd, grøss, befriende humor og raus hjertevarm familieforestilling som favner alle generasjoner.

Forbudte fortellinger, diktatur og manipulasjon er en rød tråd gjennom flere av forestillingene vi presenterer på teateret denne høsten. Hva er kunstens rolle i propaganda, og kan skaperkraft leve innenfor regulerte forhold? Det handler om overvåkning og det å lytte til sin egen stemme når vi ser på samfunnsutvikling og makt gjennom flere tidslag - fortid, nåtid og nær fremtid i «1984?», «Lenis blikk» og «Chaplin: Diktatoren».

Vi skal også lage en skjev, grotesk og sprø inngang til det å falle utenfor. «Shockheaded Peter» blir en dyp kulp av gørr som gir malurt i den søte gløggen før jul. Det blir også matriarkat, og ellevill komedie om å overleve julen når storfamilien samles i «Kjøkkenet er hjemmets hjerte». Vi deler glansbilder med hverandre på julekortene, men virkeligheten kan være vanskeligere å håndtere.

 

Det er også med stor glede vi ønsker barn og familier velkommen til en tindrende snøfylt førjulstid på teateret med felleskap og hjertevarme forbindelser i «Jul i Svingen». Vi ønsker å gi barn, voksne og ikke minst unge voksne ekte juleglede og følelse av å høre til.

-Eg er stolt av å kunne presentere eit haustrepertoar med så mange høgdepunkt. Velkommen i teateret, sier teatersjef Solrun Toft Iversen.

 

Skjønnhet versus sannhet

I «Lenis blikk» konfronteres filmskaperen Leni Riefenstahl av dokumentarskaperen Nina Gladitz i et fiktivt oppgjør etter deres død. Riefenstahl var en banebrytende filmskaper og sto blant annet bak filmen om de olympiske leker i Berlin i 1936. Hun var Hitlers favoritt, men nektet helt fram til sin død for at flere av filmene hun hadde laget var nazistisk propaganda. Hun fremstilte seg selv som en kunstner på jakt etter skjønnhet, helt uten politisk bevissthet og interesse. I den nyskrevne teaterforestillingen skriver Marius Leknes Snekkevåg videre der historien stopper og føres de to kvinnene sammen til en humoristisk og temperamentsfull dragkamp om sannheten. Men hva er egentlig en kunstners ansvar? Og hva er egentlig en sannhet?

Regi: Audny Chris Holst

Urpremiere 9. september, Lille Scene

Et klaustrofobisk tankeeksperiment om overvåking og kontroll

I en ikke så alt for fjern fremtid tar en gruppe seg ulovlig inn i det som en gang var et teater. Nå, i en tid hvor denne typen kunst ikke lenger er tillatt, har lokalet blitt anvendt til tiltak som det nye regimet anser som mer samfunnskritiske. Men ingenting tyder på at tidene er blitt mindre krevende, verken politisk, økonomisk eller helsemessig, siden den gang det ble spilt teater her.

«1984?» er fritt basert på romanen «1984» av George Orwell, en framtidsdystopi som med et blikk på dagens samfunn treffer skremmende godt. I Tore Vagn Lids dramatisering trekkes Orwells spådommer ytterligere frem.
Regi: Tore Vagn Lid
Premiere september, Teaterkjelleren

Hjertevarm fortelling om hvordan det er å være liten i en stor verden

Det skjer mye i Svingen i desember, både vanlige juleforberedelser og mer uvanlige aktiviteter for Linus og vennene hans Akaya, Nure, Åsa, Børre og Atif. Nyinnflyttede Victoria er fra Sletta og synes Svingen er veldig lite imponerende – det skaper drama i venneflokken. Faren til Linus, Marvin elsker å komme med alle mulige rare ideer og overraskelser, noe som resulterer i alt fra julekalender med tomme pakker, og et juletrearrangement som Svingen sent vil glemme. Det kjente og kjære universet vi kjenner fra NRKs adventskalender blir levende når Store Scene forvandles til storsatsningen «Jul i Svingen» i førjulstiden. Manus av Kjetil Indregard, og musikken til Odd Nordstoga blir tonefølge til forestillingen med musikere på scenen.

Regi: Morten Joachim
Premiere 25. oktober, Store Scene

Grotesk, umoralsk og festlig 

I Teaterkjelleren gir oss hen til grøss og befriende humor i forestillingen «Shockheaded Peter». Her er det langt fra harmoni, men snarere et opprør mot det idylliske og konforme som ikke alle passer inn i. Den tyske psykiateren Heinrich Hoffman skrev for 175 år siden boken «Der Struwwelpeter» som reaksjon mot snillisme i barneoppdragelsen, for en ting er sikkert – her er det ingen lykkelig slutt for de slemme barna. I 1998 tok britiske Julian Crouch og Phelim McDermott fatt i barneboken og lagde en kraftfull og opprørsk musikal for voksne. Vidar Magnussen står for regien, sammen med co-regissør og koreograf Stian Danielsen. Virtuose Heine Bugge spiller med på trekkspill.

Originalmusikk og sangtekster av The Tiger Lillies.
Premiere 25. november, Teaterkjelleren

En komedie om å overleve julen
I «Kjøkkenet er hjemmets hjerte» blir Evas jul ikke som vanlig. I år skal nemlig julaften feires hjemme hos datteren Tuva og familien, og ikke tradisjonen tro hos Eva og ektemannen. Så når storfamilien samles julekvelden, blant sildefat og tente lys, blusser det umiddelbart opp konflikter. Det handler om å oppfylle egnes og andres forventninger, og for en trykkoker det kan være! Må julen være akkurat som den pleier – og kan vi levere på kravet om at nå skal vi bare kose oss?

Forestillingen er den svenske forfatteren Agnes Lidbeck sin debut som teaterdramatiker.

Regi: Annika Silkeberg 
Norgespremiere 18. november, Lille Scene

En leken måte å tilnærme seg viktige spørsmål

Forestillingen «Chaplin: Diktatoren» av Morten Joachim og Line Hofoss Holm tar oss inn på filmsettet i Hollywood under innspillingen av «Diktatoren», men også bak fasaden til den mektige filmskaperenCharlie Chaplin. Ellevill satire og Hollywood-glamour møter økonomisk og politisk maktkamp. I filmen spilte Chaplin både diktatoren og den jødiske barbereren, og i teaterstykket er også Chaplin med som seg selv. Vår egen Eirik del Barco får det travelt – foruten filmens to hovedkarakterer, møter vi også Del Barco som Chaplin selv i hans arbeid med å skape filmen. Forestillingen er basert på filmen «Diktatoren» og biografien «Mitt liv» av Charlie Chaplin.

Det går en bro mellom «Lenis blikk» og «Chaplin: Diktatoren», de er begge fra årene rundt 2. verdenskrig. Diktatoren var et vågestykke som latterliggjorde og avkledde en despot. Verket ble utsatt for sensurforsøk, og har blitt en triumf for en legende i filmhistorien. 

Regi: Peer Perez Øian 
Premiere 11. oktober, Store Scene

«Romeo og Julie» blir med oss inn i høstprogrammet
Vårens storsatsing, «Romeo og Julie» blir med oss inn i høsten på DNS. 

Noen kjærlighetshistorier er så heftige at de slår gnister selv etter 400 år. Romeo og Julie er fortellingen om to ungdommer som blåser hverandre av banen, som styrter hodestups ut i en altoppslukende forelskelse og risikerer alt for å være sammen. Shakespeares mesterverk ble skrevet på 1590-tallet, men plasseres på Store Scene i vår egen tid i Kjersti Horns regi.

Nypremiere 18. august, Store Scene

Les mer om høstens forstillinger på www.dns.no

(Pressemelding 06.06.2023)