Demonstrasjon tilstøtte for Oslo Nye Teater foran Oslo rådhus. Foto: Lars Opstad

– En byråd skal ikke kunne operere på denne måten

Onsdag skal Oslos politikere avgjøre fremtiden for Oslo Nye Teater. – Jeg håper politikerne i bystyret med dette kan innse at prosessen som har vært, ikke kan føre til et så drastisk vedtak, sier Per Emil Grimstad. Lederen i Norsk Skuespillerforbund reagerer særlig sterkt på at kulturbyråden foreslår å gi 25 millioner av omstillingsmidlene som et lån.

Publisert Sist oppdatert

Kulturbyråd Anita Leirvik Norths drastiske kutt-forslag kan på sikt føre til nedleggelse av Norges tredje største institusjonsteater. Kulturbyråden kan selv

Relaterte saker

Blant våre tidligere saker, se bl.a.

Styreleder Altememy legger fram sin omstillingsplan, intervju med Kjetil Bang-Hansen og Runar Hodne:

https://shakespearetidsskrift.no/2024/11/oslo-nye-skal-tjene-mer-penger-pa-spille-barn

Høring om Oslo Nye Teater i Oslo bystyre, 11.10.24:

https://shakespearetidsskrift.no/2024/10/massiv-kritikk-av-hoyre-byraden-i-behandlingen-av-oslo-nye

Pressemelding om mistilitsforslag mot Anita Leirvik North:

https://shakespearetidsskrift.no/2024/11/mistillitsforslag-mot-byrad-anita-lervik-north

Støtteaksjon for Oslo Nye Teater her:

https://www.skuespillerforbund.no/stotteaksjon-for-oslo-nye-teater/

måtte gå av etter bystyrets møte onsdag. Hun har fått mistillitsforslag mot seg fra partiene Ap, SV, MDG og Rødt på grunn av det opposisjonspartiene mener er en ekstremt kritikkverdig behandling av saken. Og Norsk Skuespillerforbund har levert et formelt varsel mot Anita Leirvik North. De anklager henne for myndighetsmisbruk, uforsvarlig eierstyring og brudd på lover og regler.

Styret måtte gå på dagen

Så sent som den 20.september i år fikk teatret beskjed om at Høyre-byråden vil kutte 40 millioner kroner i teatrets budsjett, nesten en halvering av tilskuddet på 93 millioner kroner. Teatret fikk beskjed om dette i et intervju med Aftenposten der byråden hevdet at økonomistyringen ikke var god nok og at Oslo Nye ikke i stor nok grad skilte seg fra byens øvrige scener. Teatrets styre, som også ble informert gjennom Aftenposten, ble kastet på dagen og North innsatte nytt styre, ledet av Jafar Altememy.

Det nye styret kom den 20. november med forslag om at antall forestillinger ved teatret halveres fra 600 til cirka 320. Trikkestallen skal legges ned og driften av dukketeateret flyttes til Centralteatret og hovedscenen. I tillegg har styret bedt om økte midler på 10 millioner og 25 millioner i omstillingsmidler fra byrådet. Det har de fått ja til. De 25 millioner I omstillingsmidler kommer imidlertid som et lån.

Mener styreprosessen har vært kritikkverdig

Leder Per Emil Grimstad i Norsk Skuespillerforbund håper politikerne ser at prosessen tilsier at en delvis nedleggelse av det snart 100 år gamle teatret skjer på et sviktende grunnlag, sier leder for forbundet Per Emil Grimstad. Han mener prosessen med skifte av styre har vært sterkt kritikkverdig.

Per Emil Grimstad. Foto: Lars Opstad
  • Før det i det hele tatt er fattet et eneste bystyrevedtak om redusert tilskudd eller det har kommet noe politisk ønske om endret drift av teatret, setter byråden inn et nytt styre som skal jobbe med nedskalering av teaterdriften. Det normale er at et styre skal jobbe til det beste for teatrets drift. Nå har teatret i stedet fått et styre som jobber for å redusere aktiviteten. Det nye styret ble presentert som om de har kunnskap om og erfaring med omstilling. Men dette styret presenterte en skisse for omstilling som ikke en gang har vært drøftet med de tillitsvalgte på teatret. Å si at de har kompetanse på omstilling stiller jeg meg undrende til, sier Grimstad.

Kan mistillitssaken og varselet mot Anita Leirvik North få noe å si for utfallet av saken?

– Det kan bety at byråden må gå. Men det er ikke det viktigste her. Jeg håper politikerne i bystyret med dette kan innse at prosessen som har vært, ikke kan føre til et så drastisk vedtak. En byråd skal ikke kunne operere på denne måten.

Et lån på 25 millioner vil sette teatret i økonomisk uføre i lang tid fremover

Lederen i Skuespillerforbundet viser til byrådspartiene Høyre og Venstres styringsdokument der det blant annet står:

«Oslo skal være en av Europas fremste kulturbyer. For å oppnå dette, vil byrådet la kunst- og kulturaktørene være frie til å utøve virket sitt og øke tilskuddene til kunst og kultur. Kommunen skal sikre kulturell infrastruktur gjennom å bidra med arealer, lokaler og ressurser til initiativer kulturlivet selv ønsker.»

Høyre Venstre-byrådet i Oslo har altså som formål å øke tilskuddene til kunst- og kultur. Når det gjelder Oslo Nye Teater skjer det motsatte, mener lederen for landets skuespillere. I tillegg til en tilnærmet halvering av tilskuddet, vil et mulig lån på 25 millioner ramme teatret sterkt, sier Grimstad.

– Begrunnelsen fra byråden for budsjettkuttet er at teatret trenger omstilling for å få en mer bærekraftig økonomi. Når hun så foreslår at teatret skal få 25 millioner som et lån for å gjennomføre denne omstillingen, sørger hun for at teatret vil være i økonomisk uføre i lang tid fremover. Oslo Nye Teater har i motsetning til hva byråden har uttalt, hatt en god økonomi. Det største håpet vi har, er at disse 35 millionene kan bevilges som et rent tilskudd uten krav til nedskalering. En eventuell nedskalering må i tilfelle komme som en egen prosess der konsekvensene utredes grundig før vedtaket fattes. Pengene som nå ligger i forslag til budsjett må bevilges uten føringer, sier Grimstad.

Sier de tillitsvalgte skal få være med på drøftelser etter budsjettvedtaket

Styreleder på Oslo Nye Teater Jafar Altememy sier til Norsk Shakespearetidsskrift at de tillitsvalgte skal få være med på drøftelser, riktignok etter at budsjettet er vedtatt. Skissen for hvordan teatrets økonomi skal ordnes etter budsjettvedtaket i bystyret onsdag, er et utgangspunkt, sier Altememy.

– Som styrets leder kan jeg forsikre de tillitsvalgte om at styret ikke har tatt noen avgjørelser om teaterets fremtid. Som dere selv påpeker skal forhold av betydning for arbeidstakernes arbeidsforhold drøftes med de tillitsvalgte før endelig avgjørelse tas. Dette er viktig for å sikre at styret sitter med et godt grunnlag før viktige avgjørelser som berører de ansatte tas, sier den ferske styrelederen i en epost til Shakespearetidsskriftet.

Jafar Altememy. Foto: Lars Opstad

– Skissen som er fremlagt for eier, er et utgangspunkt og utgjør en del av underlagsmaterialet for drøftelsene. De skal igangsettes etter at eier har avklart med endelig virkning hvilke budsjettramme og tilleggsmidler teateret har til rådighet for 2025. I de kommende drøftelsesmøtene har styret forsikret seg om at administrerende direktør og teatersjef lytter til innspill fra de tillitsvalgte. Etter drøftelsene vil ledelsen fremlegge sine forslag til tiltak for å sikre teaterets videre drift for styret. Her vil også de tillitsvalgtes syn på tiltakene bli fremlagt og kommentert. Styret vil deretter ta en beslutning om videre prosess slik arbeidsmiljøloven og hovedavtalen forutsetter, sier styrelederen som har forståelse for belastningen saken er for de ansatte.

– Styret har forståelse for at dette er en krevende prosess for de ansatte. Det jobbes derfor målrettet for å skape forutsigbarhet for alle de berørte, sier Altememy.

Fremskrittspartiet vil stemme med byrådspartiene

Det sittende byrådet som består av Høyre og Venstre, er avhengig av stemmene fra Fremskrittspartiets tre bystyremedlemmer når budsjettet onsdag ettermiddag skal bankes igjennom. Frps Julianne Ofstad, sier følgende i en epost til Norsk Shakespearetidsskrift.

– Vi har ikke prioritert å gjøre noen endringer i det foreslåtte tilskuddet til Oslo Nye Teater, sier Ofstad

Partiene SV, MDG, Rødt og Sentrum er motstandere av Høyre-byrådens drastiske kutt-forslag.

Tror Oslo Nye Teater kan bli prosjekt-teater

Leder av kulturutvalget i Oslo, Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), tror at mye fremdeles kan skje med Oslo Nye Teater. Et forslag som flere ganger har vært brakt på banen er at scener leies ut til Nationaltheatret under ombyggingen. Om en så omfattende utleie kan være mulig, vites ikke. Men Eidsvoll ser for seg at scener kan bli leid ut eller lånt bort til andre, altså at teatret delvis kan bli et såkalt prosjekt-teater. At scener blir utleid eller lånt bort til andre er en løsning både teaterledelsen og de ansatte er sterkt imot.

Venstres Hallstein Bjercke, daværende kulturbyråd i Oslo og nå byråd for finans i det sittende byrådet, foreslo allerede i 2012 at Oslo Nye skulle bli et prosjektteater. I 2013 ble dette vedtatt av Oslo bystyre. Omlegging til prosjektteater skulle bety at skuespillere hyres inn til enkelte oppsetninger og at det dermed kan bli færre fast ansatte. Vedtaket ble aldri gjennomført. Når teatret nå får langt mindre penger og må halvere antall oppsetninger, vil det kunne føre til diskusjoner om å slippe andre til, mener Eidsvoll.

– Jeg tror ikke denne saken er over med dette budsjettet. Det er kommet sterke reaksjoner på kuttene, prosessen og omstillingsplanen, samtidig har det ikke virket som om byrådet lytter til innvendingene. Hvis budsjett-kuttet blir vedtatt, må selvfølgelig teatret innstille seg på en sterk reduksjon av driften. Oppsetningene vil bli færre, da kommer nok spørsmålet: Hva skal vi med disse tomme salene? Disse bør brukes, sier Eidsvoll.

Sunniva Holmås Eidsvoll.

Tror på en lysere fremtid med nytt bystyre fra 2027

SV-politikeren tror på en lysere fremtid for Oslo-teatret hvis det blir rød-grønn seier i Oslo ved valget i 2027.

– Jeg tror at Oslo Nye Teater kan få økt bevillingen sin igjen, og altså da trolig komme tilbake til en drift tilnærmet dagens. Fremtiden er ikke skrevet i stein for Oslo Nye Teater, og SV vil stå på videre for å sikre teaterets fremtid sier Eidsvoll.

Norsk Shakespearetidsskrift har forelagt Forbundsleder Per Emil Grimstads uttalelser for byråd for kultur- og næring i Oslo Anita Leirvik North. Byråden har ikke svart på vår forespørsel om en kommentar.

Publisert 09.12.2024

Powered by Labrador CMS