Teatersjef Sven Åge. Birkeland, ved BIT Teatergarasjen. Foto: Thor Brødreskift

PERNILLEPRISEN på Cornerteatret

– og teaterpriser til tre viktige historiske bidrag.

Søndag 16. januar kl. 19.00 er det duket for Pernilleprisen på Cornerteateret. Arrangementet blir også strømmet live på BT sine nettsider.

Bergen Teaterforening utdeler i år hele tre priser, til tre personer som på hvert sitt vis har gitt historiske bidrag til byens teatermiljø: Tove Jensen Holmås har forvaltet historien gjennom en lang yrkeskarriere, Sven Åge Birkeland har skrevet teater-Bergen inn i verdenshistorien, og Lars Voss Sørhus gir bergenserene levende historie i en tid med avgrensede muligheter for kulturopplevelser.

Pernillestatuetten deles ut for årets beste sceneprestasjon eller for betydningsfull yrkeskarriere og Rampeløkten tildeles for årets mest spennende og nyskapende teaterprosjekt eller for arbeid som gir viktige ringvirkninger innenfor teatermiljøet.

Sven Åge Birkeland mottar Pernillestatuetten 2021. Birkeland er uten sidestykke i sitt arbeid for samtidsscenekunst, i Bergen, Norge og internasjonalt. Som stifter og leder av BIT har han bidratt til å skape en høyt respektert kulturinstitusjon. Birkeland er også en av de sentrale pådriverne for det nye scenekunsthuset i Sentralbadet, som etter planen skal åpne i 2024. Før jul ble det annonsert at han går av som teatersjef for BIT Teatergarasjen etter nesten 40 år. Det er en ære for Teaterforeningen å overrekke Birkeland Pernillestatuetten for en karriere som har bragt verden til Bergen og Bergen til verden.

Tove Jensen Holmås mottar Pernillestatuetten 2021. Prisen mottar hun etter en lang yrkeskarriere som arkivar for DNS og Teaterarkivet i Bergen. Hennes arbeid, innsats og engasjement har vært uvurderlig for å ivareta en historie som strekker seg tilbake til 1800-tallets forgjengere til teateret på Engen. Ikke minst har Holmås’ innsats for å gjøre dette materialet tilgjengelig for videre forsking og historieforvaltning vært viktig. Da hun for kort tid tilbake gikk av med pensjon, markerte dette slutten på en æra: teaterarkivet er nå innlemmet i spesialsamlingen til UiB, og Holmås ser med dette ut til å ha blitt den siste teaterarkivaren av sitt slag i Bergen.

Pernillestatuetten utdeles en gang i året til en scenekunstner i Bergen; en skuespiller, danser, instruktør, koreograf, scenograf, komponist, musiker eller dramatiker. Grunnlaget for utdelingen skal være en stor prestasjon i det foregående året, eller bemerkeselsverdig innsats over lengre tid. Blant tidligere vinnere finner en blant annet Kjetil Bang-Hansen, Bjarte Hjelmeland, Helge Jordal og Wenche Kvamme.

Lars Voss Sørhus mottar Rampeløkten for 2021. Prisen får han som primus motor for de historiske teatervandringene arrangert av Smitt og Smau/Bymuseet i Bergenover de siste årene. Disse har utpekt seg som ett av de mest vellykkede prosjektene tilpasset pandemitilværelsen som har preget oss så lenge, der Bergens historie blir levendegjort utendørs, med hele byen som bakteppe. Byvandringene er et svært verdifullt tilbud når smittevern må gå først, men prisen tildeles like mye fordi dette i kraft av seg selv er et kreativt og godt konsept som sprer teaterglede på en ny måte. Voss Sørhus har vist seg som en dyktig pådriver og konseptutvikler, i tillegg er han en av skuespillerne i ensemblet.

Rampeløkten utdeles en gang i året til en person eller gruppe som gjennom sitt arbeid skaper ringvirkninger for teatermiljøet rundt seg. Rampeløkten kan også tildeles en enkeltperson som gjennom sitt arbeid er med på å skape spennende og nyskapende prosjekt.
Tidligere har prisen gått til Cornerteateret, Absence Crew, Lørdagskafeen på DNS, Bergen Impro Laug, Ylvis-brødrene m.fl.

Bergen Teaterforening er en av Bergens eldste venneforeninger og ble stiftet i 1872 for å sikre en norsk nasjonal scene i Bergen. Foreningens formål i dag er å ivareta medlemmenes teaterinteresse. Siden 1983 har den årlige utdelingen av byens to viktige teaterpriser vært en viktig begivenhet. I år deles disse ut under Pernilleprisen på Cornerteateret, sammen med den jurybestemte Kritikerprisen, samt Publikumsprisen, der BTs lesere har stemt fram sin favoritt blant 8 nominerte kandidater fra scenekunsthusene. Pernilleprisen arrangeres for fjerde året i rad som et samarbeid mellom Bergen Teaterforening, Ole Bull Huset, Den Nationale Scene, Fyllingsdalen Teater, Det Vestnorske Teateret, Carte Blanche, BIT Teatergarasjen, Cornerteateret og Bergens Tidende.

BTs kritikerpris gikk til forestillingen Engler over Amerika (Den Nationale Scene) Regi: Morten Borgersen

Publikumsprisen gikk til Hanne Oline Mellingen (Fyllingsdalen Teater)