40 % vurderer å slutte

Ny rapport viser at 40% av dansekunstnerne har sluttet eller vurderer å slutte som følge av pandemien. Pressemelding:

En ny undersøkelse tyder på at dansekunstnere i Norge har hatt svært tøffe arbeidsvilkår under Covid-19-pandemien. 80 % av dansekunstnere i denne undersøkelsen svarer at de som en følge av pandemien har opplevd avlysninger av forestillinger og oppdrag. Dette resulterte i et gjennomsnittlig inntektstap tilsvarende 26 % i 2020, fra et utgangspunkt der de i gjennomsnitt har en inntekt som tilsvarer halvparten av landsgjennomsnittet. 1 av 4 melder at de ikke har fått kompensasjoner for dette inntektsbortfallet. – Både de generelt lave inntektene og inntektstapet knyttet til korona er svært urovekkende for dansekunstens fremtid, sier forbundsleder i Norske Dansekunstnere, Kristine Karåla Øren.

Last ned rapporten her

Danseinformasjonen og Norske Dansekunstnere innhentet våren 2021 informasjon fra dansekunstnere i Norge for å få innsikt i pandemiens økonomiske konsekvenser og arbeidsvilkår spesifikt for denne kunstnergruppen. Rapporten «Dansekunstnernes økonomi og arbeidsvilkår under koronapandemien i 2020» er nå publisert og er vedlagt denne pressemeldingen. 

Rapporten synliggjør at koronakrisen har truffet dansekunstnere hardt, både økonomisk, men også psykisk. Dansekunstnere hadde lave inntekter før pandemien, og har lidd ytterligere tap som følge av pandemien. De har i varierende grad blitt kompensert for tap. Den usikre lappeteppeøkonomien og prosjektorganiseringen som råder i dansefeltet oppleves enda mer usikker og ustabil i en slik krise. Dette er årsaken til at så mange som 40 % svarer at de har sluttet eller vurderer å slutte. 

Undersøkelsen viser at dansekunstnere i Norge i dag har en gjennomsnittslønn som er vesentlig lavere enn de fleste andre yrkes- og kunstnergrupper. Dansekunstneres gjennomsnittlige totale årsinntekt i 2020 anslås til å utgjøre 307 200 kr. Dette betyr at kunstnernes inntekter ligger knappe 10 000 kr over fattigdomsgrensen i Norge. Under pandemien har den økonomiske situasjonen for dansekunstnere blitt ytterligere forverret, og flere har blitt tvunget ut i andre yrker for å overleve.

- Vi er oppriktig bekymret for at vi vil miste mange kunstnere, både de unge og nyutdannede som ikke har fått muligheten til å etablere seg, men også de som har holdt på en stund og som nå har erfart at det nærmest er økonomisk umulig å være dansekunstner i Norge i dag. Konsekvensen vil kunne føre til mindre mangfold og lavere kunstnerisk kvalitet i dansekunsten, sier forbundslederen. 

Rapporten blir publisert 2. februar, og samme dag avholdes et digitalt lanseringsmøte. Les mer og meld deg på til kveldens lanseringsmøte.