Regjeringen har ikke konkludert i denne saken. Nå må vi først få den eksterne kvalitetssikringen, sier kulturminister Lubna Jaffery. Foto: Ilja C. Hendel/KUD

Vedum slakter Tullinløkka-planen før den er ferdigbehandlet

Kulturminister Lubna Jaffery gikk mandag langt i å avvise finansminister Vedums forslag om kun å gi Nationaltheatret de tre millarder som er nødvendig for en såkalt null-rehabilitering. Det kan se ut som om Støre-regjeringen er på kollisjonskurs med seg selv i saken om nytt teaterhus på Tullinløkka.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum gikk mandag ut i Dagens Næringsliv og slaktet forslaget fra hans egen regjering om at Nationaltheatret skal få to moderne biscener på Tullinløkka. Mens saken er til utredning i hans eget departement, forskutterer Vedum altså et avslag. Vedum vil kun gi teatret de tre milliardene som trengs for en restaurering og en minimums-oppgradering av det gamle teaterbygget.

– I den anslagsvis femårige rehabiliteringen kan teateret leie noen av de mange eksisterende scenene rundt om i byen, ikke bygge nytt, sier Vedum til Dagens Næringsliv.

Det er bare vel to år siden Jonas Gahr Støre og daværende kulturminister Anette Trettebergstuen sto på Nationaltheatrets scene og la frem ideen om et helt nytt teaterbygg under bakken på Tullinløkka, koblet til det gamle Nasjonalgalleriet. Tullinløkka skal løse teatrets behov for biscener. Amfiscenen forsvinner nemlig ut av bygget når kravet til nytt ventilasjonsanlegg innfris. Og Tullinløkka skal ikke minst løse teatrets problem med å finne erstatsningslokaler som er gode nok i Oslo.

Jaffery:  Regjeringen har ikke tatt stilling ennå

Kulturminister Lubna Jaffery var raskt ute mandag og minnet om at regjeringen ikke har konkludert i saken. 

– Vi er nå i en prosess med ekstern kvalitetssikring av Statsbyggs utredning, og når det er gjennomført skal hele regjeringen drøfte saken sammen og se på ulike alternativer. Regjeringen har ikke tatt stilling til de ulike alternativene ennå, skriver Jaffery i en epost til Norsk Shakespearetidsskrift. 

Kulturministeren går langt i å avvise Vedums forslag om kun å gi teatret de tre millardene som er nødvendig for en såkalt null-rehabilitering. 

– Mange mener mye om hva som vil være den beste løsningen for Nationaltheatret. Regjeringen og jeg er opptatt av at vi skal ta vare på både den historiske bygningen og på institusjonen Nationaltheatret. Det er viktig at vi i byggeperioden tar vare på den kompetansen, kunnskapen og talentet som faggruppene i teatret utgjør, og at vi ikke mister alt det mens vi bygger, sier Jaffery og fortsetter.

– Alternativet som Vedum viser til, er ikke utredet ennå. Et slikt alternativ vil innebære at teaterdriften må legges ned i byggeperioden. Regjeringen har ikke konkludert i denne saken. Nå må vi først få den eksterne kvalitetssikringen.

Jaffery gjentar argumenter som teatersjefen og skuespilleren selv har kommet med om teatrets fremtid. 

– Min jobb er å jobbe for å gi teatret rammer slik at det fortsatt kan være en av våre viktigste scenekunstinstitusjoner. Som jeg sa i under fremleggelsen av Statsbyggs utredning i juni: Nationaltheatret har fra starten av vært med på å forme det norske teaterlandskapet og har vært en ledende kunstinstitusjon som har knyttet til seg landets fremste kunstnere og internasjonale stjerner. Mitt mål er at Nationaltheatret beholder denne posisjonen også i fremtiden, sier Jaffery.

Kristian Seltun:  Dette er en senterparti-leder som er ute og opererer på egen hånd

Nationaltheatrets sjef, Kristian Seltun, sier han ser på Vedums utspill som noe som kommer fra Senterpartiet, ikke fra regjeringen selv.

– I bunn og grunn er dette et utspill fra Senterpartiet. Finansdepartementet er i gang med kvalitetssikring av Statsbyggs rapport om alternativer for Nationaltheatret. Denne rapporten er ikke bebudet før neste år. 

Du tolker altså ikke dette som et avslag for Tullinløkka-planen?

– Nei, denne planen er ikke ferdig behandlet. Hele regjeringen og Stortinget skal si sitt. Dette er en Senterparti-leder som er ute og opererer på egen hånd. Vedum fremstår dessuten som dårlig informert. Han blander sammen dagens planer med tidligere og forlatte prosjekter. Derfor vil jeg gjerne invitere ham til Peer Gynt-forestilllingen på teatret så snart som mulig.

Seltun mener finansministeren er feilinformert.

– Vedum går i den fellen at han tror at det er så mange ledige scener å spille på. De finnes ikke. Nationaltheatret kan ikke bruke èn scene en kveld og annen annen neste dag. Hvis vi skal låne en scene trenger vi eksklusiv tilgang i måneder av gangen. Vi spiller mellom 600 og 700 forestillinger i året. Det er et ganske stort volum.

Kulturministeren sier dere i byggeperioden er nødt til å ta vare på den kompetansen, kunnskapen og talentet som faggruppene i teatret utgjør, gir det et håp om at teatret fremdeles kan bli hørt i denne saken?

– Det Jaffery sier er klokt. Hennes svar viser at hun har forstått at vi er nødt til å ha drift mens vi holder stengt. Denne saken er nå blitt en kamp om opprettholdelse av Nationaltheatret i byggeperioden. Da ser man hva som står på spill. Jeg ser frem til å få Vedum på besøk og gi mer informasjon om kompleksiteten i dette. Det finnes ikke enkle og billige løsninger i denne saken, sier Seltun.

Anne Enger sier hun er uenig med Vedum 

Anne Enger, tidligere Senterparti-leder, kulturminister og styremedlem på Nationaltheatret,  er uenig med Vedum. Det er Dagens Næringsliv som skriver dette. 

– Jeg er slett ikke overrasket, men uenig med ham, sier Enger til avisen.

 Enger svarte ikke på henvendelse fra Norsk Shakespearetidsskrift mandag. Men på et møte i Oslo arrangert av Nynorsk kulturpris nylig, hevdet Enger at hun var begistret for Tullinløkka-løsningen. Hun mente at nybygget på Tullinløkka ville sikre Nationaltheatret de fasilitetene som er nødvendig for å få til gode vilkår for kunsten. 

Også Arbeiderpartiets medlem i kulturkomiteen på Stortinget, Torstein Tvedt Solberg, uttalte seg på dette møtet positivt om Tullinløkka og sammenlignet prosjektet med satsningen på Nasjonalmuseet og Operaen. Han mente det var beklagelig at  diskusjonen om et nybygg på Tullinløkka er blitt en diskusjon om byplanlegging i Oslo, mens det bør løftes opp til en nasjonal beslutning. Torstein Tvedt Solberg svarte heller ikke på Norsk Shakespearetidsskrifts henvendelse mandag. 

Publisert 28.10.2024

Publisert på: 
man, 10/28/2024 - 17:04