Fra venstre: Petter Asbjørnsen (bass), Martin Mellem (perkusjon), Liv Heløe (dramatiker og skuespiller) og Kai von der Lippe (tangenter) i «FOLKEFIENDE», som fremføres av kompaniet 5. etasje Produksjoner på Vega Teater. Foto: Kristin von Hirsch.

En folkefiende, vannet og folket

Høsten 2018 ble jeg spurt om jeg ville skrive en monolog basert på «En folkefiende». Jeg ble glad, det er mange grunner til å bli glad for en sånn henvendelse. Jeg svarte: «Det vil jeg. Lenge siden jeg har forholdt meg til stykket. La meg friske opp, så snakkes vi». Så plukket jeg Ibsen ut av hylla. Les dramatiker Liv Heløes essay, i anledning premieren på monologen «FOLKEFIENDE» på Vega Scene i Oslo, 2. mars 2022.

En folkefiende foregår i en liten by. Her har man bygget et kurbad. Etter at badet åpner finner badets lege ut at vannet er forurenset. Alle blir forferdet når de forstår at de har tilbudt giftig vann til pleietrengende mennesker. Man tar det for gitt at eierne av badet sørger for at ledningen blir lagt om. Men eierne sier «Vi har ikke penger. Ny vannledning må bekostes av fellesskapet.» Når folket innser at de må betale med sine skattepenger, sier de.» Vent nå litt. Hvor giftig er egentlig vannet?

Lese mer?
Jeg er abonnent Jeg er ikke abonnent
Logg inn Bli abonnent