Kickstart etter korona

Kultur- og likestillingsdepartementet bevilger tre millioner til en ny ordning for å stimulere til internasjonal aktivitet. Les pressemelding fra danse- og teatersentrum her

Kultur- og likestillingsdepartementet bevilger tre millioner til en ny kickstartordning for å stimulere til internasjonal aktivitet. Danse- og teatersentrum har jobbet for å få til nettopp en kickstart-ordning for norsk scenekunst, og nå har departementet lyttet. Kickstartordningen skal ha som hensikt at den stimulerer til aktivitet som sikrer at det norske scenekunstfeltet kan igangsette, gjennomføre og videreutvikle internasjonal aktivitet og samarbeid. 

De 3 millionene til Danse- og teatersentrum er en del av en større pakke på 59 millioner til scene – og musikkfeltet, de to kunstfeltene som har hatt størst omsetningsfall som følge av pandemien. Pakken består av 30 mill. kroner til Norsk kulturfond, 11 mill. kroner til Music Norway, 10 mill. kroner til Fond for lyd og bilde, 5 mill. kroner til Fond for utøvende kunstnere og 3 mill. kroner til Danse- og teatersentrum.

«Det er helt fantastisk at Kultur- og likestillingsministeren, Anette Trettebergstuen tar grep og ser alvoret i situasjonen for norske scenekunstnere. Den pågående pandemien har de siste årene rammet scenekunstfeltet hardt, og i det internasjonale scenekunstmarkedet har nærmest vært i stillstand. Det internasjonale markedet er en vesentlig del av norsk kunstnerøkonomi, og skal vi stable scenekunstfeltet på beina igjen, må vi også stimulere til internasjonal aktivitet. Dette er derfor en etterlengtet ordning for scenekunstfeltet», sier Hege Knarvik Sande, direktør i Danse- og teatersentrum. 

Vi i Danse- og teatersentrum, som har et forvaltningsoppdrag for å fremme norsk scenekunst internasjonalt, har sett at det nærmest har vært stillstand i det internasjonale markedet. Søknadsbunken til reisestøtteordning STIKK som vi forvalter på vegne av UD har blitt mer enn halvert i 2021 sammenlignet med 2019. Det betyr at det er få nye invitasjoner av norsk scenekunst internasjonalt. Det er derfor et helt prekært behov for en ordning som kan kickstarte aktiviteten som kan stimulere til aktivitet. Danse- og teatersentrum skal nå utvikle ordningen slik at den treffer behovet i feltet best mulig, og vi har som mål at den skal settes raskt i gang.  

(Piublisert 02.03.2022)